Rutte Gin productrange, Distilleerderij Rutte, Alles over gin.

Alles over Rutte cocktails – Fijne gin- en jenevercocktails voor lange zomeravonden

Speciaal voor de zomermaanden ontwikkelde Distilleerderij Rutte vijf heerlijke gin- en jenevercocktails. Er werden bijzondere ingrediënten en smaakcombinaties gekozen om het zomergevoel in het glas vast te kunnen houden. Zo worden aardbeien en tonkabonen gecombineerd met selderij, kokos en honing met frisse citrussmaken en dragon met vanille. De recepten zijn eenvoudig te volgen én er worden niet meer dan vijf ingrediënten per cocktail gebruikt. Zo worden de lange zomeravonden wel erg fijn!

Eerst even kennismaken met Distilleerderij Rutte

In 1872 richtte Simon Rutte een distilleerderij op in Dordrecht. Vanuit een kleine achterkamer distilleerde hij dranken met liefde én met de hand. Simon wist exotische specerijen en fruit te bemachtigen doordat schepen deze producten aanvoerden in de Dordrechtse havens. Simon’s dranken werden populairder en het café van zijn familie werd aan de voorkant uitgebouwd tot slijterij. Tot op heden is hier nog steeds de Rutte winkel gevestigd!

De historie van Distilleerderij Rutte is lang; recepten zijn van generatie op generatie doorgegeven waardoor vakmanschap en recepturen bewaard zijn gebleven. Ondanks dat de distilleerderij niet meer in handen is van de familie Rutte, wordt er nog steeds op dezelfde wijze als Simon Rutte gedistilleerd.
De uitgangspunten die de distilleerderij hierbij hanteert zijn ook ongewijzigd gebleven. Zo worden er geen kleurstoffen of aroma’s gebruikt, worden alleen de beste grondstoffen ingezet, worden de gins gestookt van pure graanalcohol en zijn alle ingrediënten 100% natuurlijk.

Generatie Rutte, Distilleerderij Rutte, Alles over gin.

Rutte cocktail nummer 1 – Bee’s Wings

Bee’s Wings is afgeleid van de klassieke cocktail Bee’s Knees. Dit is een cocktail uit de periode van de drooglegging; in die tijd werden honing en citroensap toegevoegd aan alcohol.
Zoals Distilleerderij Rutte zelf zegt; “Vandaag passen de frisse citrusnoten van Rutte Old Tom Genever perfect bij kokoswater en de zoetheid van honing en vervangt de genever zo het citroensap waar het oorspronkelijke recept om vraagt. Bee’s Wings doet je denken aan hete zomerdagen en korenbloemen die zwaaien in de wind”.

Wat hebben we nodig:

  • 40 ml Rutte Old Tom Genever
  • Eén theelepel honing
  • 100 ml kokokswater
  • Eetbare bloemen ter garnering
  • Grote ijsblokjes

Wat gaan we doen:
Vul een longdrink glas met de ijsblokjes en roer het ijs met een lepel voorzichtig door het glas zodat deze ijskoud wordt. Mix de Rutte Old Tom Genever met de honing en kokoswater en shake of roer tot het één geheel is geworden.
Zodra het glas koud genoeg is, giet je het gesmolten ijswater weg en voeg je de mix toe.
Garneer met de eetbare bloemen.

Distilleerderij Rutte cocktails, Bee's Wings, Alles over gin.

Rutte cocktail nummer 2 – Summer Love

De naam en de kleur verraden al een beetje dat het hier om een zoete(re) cocktail gaat. Summer Love is een bijzondere cocktail waarbij zoete vanilletonen gecombineerd worden met de warme Rutte Old Simon Genever en friszure cranberry’s. Het resultaat is een complexe en toch sprankelende, verfrissende cocktail.

Wat hebben we nodig:

  • 40 ml Rutte Old Simon Genever
  • 20 ml cranberrysap
  • 15 ml vanillesiroop
  • 80 ml bruiswater
  • Een takje verse dragon ter garnering
  • Grote ijsblokjes

Wat gaan we doen:
Vul een longdrink glas met de ijsblokjes en roer het ijs met een lepel voorzichtig door het glas zodat deze ijskoud wordt. Mix de Rutte Old Simon Genever, cranberrysap en vanillesiroop en roer of shake tot het één geheel is geworden.
Zodra het glas koud genoeg is, giet je het gesmolten ijswater weg en voeg je de mix toe. Top het glas af met bruiswater er garneer met een takje verse dragon.

Rutte cocktail nummer 3 – Dutch Loveletter

Dutch Loveletter is een speciale cocktail. Het is namelijk het international geprezen botanische recept van Master Distiller Myriam Hendrickx en wordt gemaakt gemaakt met de wereldberoemde Rutte Celery Gin.
In dit recept wordt de frisse selderij gecombineerd met frisse en zoete fruittonen en de verleidelijke vanilletonen van de tonkabonen. Het resultaat is een spannende smaakexplosie!

Wat hebben we nodig:

  • 40 ml Rutte Celery Gin
  • 20 ml De Kuyper Strawberry Likeur
  • 20 ml limoensap
  • 10 ml rabarber nectar
  • 10 ml Monin tonkaboonsiroop
  • IJsblokjes
  • Optioneel: verse aardbeien en rabarber ter garnering

Wat gaan we doen:
Voeg alle ingrediënten toe aan een cocktailshaker en shake het geheel goed. Schenk de mix vervolgens met behulp van een zeefje in een coupe glas. Naar wens kun je de cocktail garneren met verse aardbeien en rabarber.

Rutte cocktails, Rutte's Dutch Loveletter, Distilleerderij Rutte, Alles over gin.

Rutte cocktail nummer 4 – Sloegroni

Distilleerderij Rutte heeft speciaal voor de zomer een fijne combinatie van de Negroni ontwikkeld. De klassieke basis blijft behouden, alleen wordt er nu gebruik gemaakt van de volle en fruitige Rutte Sloe Gin in plaats van een “normale” gin. Het bleek de perfecte combinatie waarbij de grapefruit het plaatje compleet maakt met haar zomerse frisheid!

Wat hebben we nodig:

  • 40 ml Rutte Sloe Gin
  • 30 ml witte portwijn
  • 20 ml Amaro Montenegro (Italiaanse bitter)
  • Grapefruit zeste ter garnering
  • Eén groot ijsblokje

Wat gaan we doen:
Voeg de Rutte Sloe Gin, witte portwijn en Amaro Montenegro toe in een tumbler glas en roer tot het één geheel is geworden. Voeg het ijsblokje toe en garneer met een grapefruit zeste.

Rutte cocktails, Sloegroni, Distilleerderij Rutte, Alles over gin.

Rutte cocktail nummer 5 – Rutte Asparagus

Wij vinden asperges echt geweldig, maar hadden ze nooit in een cocktail bedacht. Voor Distilleerderij Rutte was dit echter geen enkel probleem; zij ontwikkelden hier een Gin Sour variant mee! De frisheid van asperges laat zich in deze variant perfect combineren met de umami tonen van de Rutte Celery Gin en de zoetheid van de agavesiroop.

Wat hebben we nodig:

  • 50 ml Rutte Celery Gin
  • 30 ml limoensap
  • 20 ml agavesiroop
  • Eén snufje Fleur de Sel
  • Eén groene aspergestengel ter garnering
  • Grote ijsblokjes

Wat gaan we doen:
Vul een tumbler glas met de ijsblokjes en roer het ijs met een lepel voorzichtig door het glas zodat deze ijskoud wordt. Mix de Rutte Celery Gin, limoensap, agavesiroop en Fleur de Sel tot het één geheel is geworden.
Zodra het glas koud genoeg is, giet je het gesmolten ijswater weg en voeg je de mix toe. Garneer met de aspergestengel.

Rutte cocktails - Rutte Asparagus, Distilleerderij Rutte, Alles over gin.

Alles over gin. meets Distilleerderij Rutte!
Wij bezochten Myriam in het mooie Dordrecht om haar persoonlijke verhaal achter de distilleerderij en Rutte gins te horen. Zelf zijn we er zo enthousiast van geworden dat we niet kunnen wachten om het verhaal met jou te delen! Het persoonlijke verhaal achter Distilleerderij Rutte vind je hier.

Ps. De foto’s komen van Distilleerderij Rutte

632
Laat een bericht achter