Alles over Goeie Mie – Het persoonlijke verhaal achter de fles

Met een achtergrond in geschiedenis en het maken van een eigen gin op haar bucketlist, kon het niet anders dan dat Josine een gin met een goed verhaal op de markt zou brengen!
Josine wilde perse een biologische gin maken en zodoende kwam ze uit bij BioSpirits BV. Ze trok haar stoute schoenen aan en nam contact op met de distilleerder Frans Erdmann. Hij hoorde haar verhaal aan en besloot de samenwerking aan te gaan. Uiteindelijk is de biologische Goeie Mie London Dry Gin tot stand gekomen in Frans’ koperen pot still en zijn de eerste 1.000 flessen inmiddels verkocht!

Eerst een stukje geschiedenis

De naam, het gezicht en de teksten op de fles zeggen eigenlijk al genoeg; achter deze gin schuilt een wel heel bijzonder verhaal over Leiden. Om hier meer over te weten te komen, duiken we eerst even de geschiedenis in. Ga je mee?

Leidse gifmengster

In Nederland is de grootste seriemoordenares aller tijde niemand minder dan Maria Catharina Swanenburg, beter bekend als Goeie Mie.
Goeie Mie stond in de buurt bekend als behulpzame vrouw. Ze ving buurtkinderen op, hielp in huishoudens en verzorgde meer dan honderd zieke mensen. Tot het moment dat ze erachter kwam dat er veel geld “verdiend” kon worden met het vergiftigen van deze mensen..

 

Arsenicum ontdekking

In de tijd van Goeie Mie werd arsenicum in de eerste plaats verkocht als medicijn. In grote hoeveelheden was dit echter gewoon puur vergif. Goeie Mie ontdekte dit en voor haar was dit perfect; arsenicum is kleur- en geurloos en hierdoor zou niemand het merken als zij dit in maaltijden zou verwerken!

Om aan grote hoeveelheden arsenicum te komen ging Goeie Mie naar de plaatselijke (verf)winkel. Toentertijd was het heel gebruikelijk dat arsenicum en verf vermengd werden om schimmel in huizen weg te werken. Goeie Mie liet de verf echter niet in de winkel mengen; “zij zou dit thuis zelf wel doen”.. Uiteraard deed ze dit niet; in plaats daarvan schepte ze het laagje arsenicum van de verf af en bewaarde ze dit op een veilige plek.

Het was 1880 toen Goeie Mie begon met het stelselmatig vergiftigen van buurtbewoners en uiteindelijk zelfs haar eigen familie.

Meer dan 100 mensen vergiftigd

Omdat Goeie Mie zo’n goede reputatie had opgebouwd in de buurt wantrouwde niemand haar met het afsluiten van begrafenisverzekeringen. Niemand kon echter ooit vermoeden dat Goeie Mie een dubbele agenda had!
In plaats van te zorgen voor de zieken, vermengde zij arsenicum door hun eten, sloot ze (stiekem) verzekeringen op hen af en inde zij het geld nadat haar slachtoffers een pijnlijke dood gestorven waren..
In totaal heeft Goeie Mie 102 personen proberen te vergiftigen; 27 zijn overleden en 45 zijn ernstig ziek geworden. Het bedrag dat Goeie Mie van de verzekeringen ontving was circa 3.000 gulden.

Levenslange gevangenisstraf

Het heeft uiteindelijk drie jaar geduurd voordat Goeie Mie door de mand viel. Op 14 december 1883 kwam haar drie dubbele moord aan het licht; de familie Frankhuizen overleed in dezelfde periode en dat vond men toch wel een beetje vreemd.
Voor het eerst in de historie werd er een forensische test gedaan. Er werden een aantal lijken opgegraven en wat bleek? Ze hadden allemaal dezelfde doodsoorzaak (inclusief de insecten rondom het graf)! Het laboratoriumonderzoek werd gebruikt voor de veroordeling en uiteindelijk bekende Goeie Mie haar moorden. Ze werd op 1 mei 1885 veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf.
De verzekeringsmaatschappijen wilden hun geld van Goeie Mie terug. Zij werden echter in het ongelijk gesteld, omdat moord niet uitgesloten was in de afgesloten polissen..

Leiden, óók de stad van de gin

Leiden staat uiteraard niet alleen bekend om de Leidse gifmengster. Zo is het ook de stad van de Leidse arts en hoogleraar Sylvius, dé persoon die in 1650 genievre patenteerde. Deze voorloper van gin werd toen voornamelijk gebruikt als medicinaal drankje. Josine zet de trend voort door zelf ook met een Leidse gin op de markt te komen!

Het ontstaan van Goeie Mie Gin

Voor Josine was het een vereiste dat haar gin een verhaal verteld en dat de gebruikte botanicals de geschiedenis weerspiegelen. Daarom werd er in de eerste instantie gedacht om een gin met peper te maken (“als je teveel peper in je eten doet, ga je dood”). Helaas bleek deze combinatie geen succes te zijn en moest er op zoek worden gegaan naar andere botanicals. Vlierbessen bleken de perfecte vervanger te zijn; als deze niet gekookt worden, zijn deze immers giftig. Dit sluit uiteraard perfect aan bij het verhaal van Goeie Mie!

Vele experimenten verder is Goeie Mie Gin uiteindelijk ontstaan door gebruik te maken van vlierbessen, appel, citrus, kardemom, jeneverbes, vlierbloesem, kaneel, koriander en Sint Janskruid.

Goeie Mie Gin flessen, Alles over gin.-2

Niets is aan het toeval overgelaten

Samen met vrienden heeft Josine de fles en een compleet marketingpakket ontworpen (zie hieronder). Leuk om te weten is dat er voor een oude apothekersfles is gekozen en als je goed kijkt zie je zelfs dat er doodskisten op de achtergrond zijn weergegeven. Op de fles zie je ook een spreuk uit een oud boek uit 1610; “Dosis sola facit venenum”, wat “Slechts de dosis maakt het vergif” betekent. De fles heeft dus een volledige focus op vergif. Gelukkig blijft het bij het verhaal en is de gin arsenicumvrij!

Voor haar marketinguitingen heeft Josine gebruik gemaakt van een oud krantenartikel. Vroeger maakte de politie gebruik van een krant met alleen prenten. Op deze wijze vertelden zij (op een sensationele manier) hun nieuws en verhalen. Het krantenartikel over Goeie Mie is te bezichtigen in musea en wordt nu ook gebruikt door Josine om het verhaal achter Goeie Mie Gin te vertellen.

Zie hieronder hoe Goeie Mie vrienden, familie en buurtbewoners vergiftigde, uiteindelijk gearresteerd werd en lijken werden opgegraven voor de forensische test.

De unieke smaak van Goeie Mie Gin

Goeie Mie Gin kent een unieke zachte, frisse en florale smaak en kan echt met geen enkele gin vergeleken worden. Vlierbessen voeren de boventoon waardoor er een fijne, soepele gin is ontstaan. De smaak wordt soms ook wel vergeleken met komkommers. Door de natuurlijke gisting en bijzondere manier van distilleren is er een hele zachte alcoholsmaak ontstaan.

De gin drink je het beste met Thomas Henry Tonic Water of San Pellegrino. Qua garnituur ga je voor steranijs, kruidnagel, kaneel, limoen en angostura bitters. Fijne combinaties die Josine aanraadt:

  • San Pellegrino Tonic, steranijs, bevroren bramen en Goeie Mie Gin
  • Ginger Beer, angostura bitters, limoen, kruidnagel en Goeie Mie Gin (Mie Gin Mule) 
  • Fever Tree Clementine Tonic Water, kruidnagel, sinaasappel en Goeie Mie Gin
Goeie Mie met tonic, Alles over gin.

 

Wij zijn echt fan van Goeie Mie Gin! De gin zelf is soepel en zacht en laat zich makkelijk combineren met de aanbevolen garnituur. Binnen no-time combineer je een compleet nieuwe smaakcombinatie!
Het mooie aan het verhaal is achter de gin is dat Josine de geschiedenis perfect heeft weten te combineren met gin. Alles klopt gewoon!
Zelf zijn wij geen grote geschiedenisliefhebbers, maar naar de verhalen van Josine kunnen we uren luisteren. En dat komt goed uit; Josine is namelijk druk bezig met het ontwikkelen van een stadstour. Ze neemt je mee naar plekken in Leiden die betrekking hebben op het verhaal van Goeie Mie, zoals Café De Bonte Koe en Café De Spieghels.

1.125
Write a comment